آنچه باید درباره ی آلمان بدانیم

شرایط ورود به دانشگاه های آلمان

متقاضیانی که دارای مدرک تحصیلی دیپلم دبیرستان های ایران هستند، امکان ورود مستقیم به سیستم آموزش عالی آلمان را ندارند.

متقاضیان دارای دیپلم متوسطه می توانند پس از گذراندن دوره ی پیش دانشگاهی و شرکت و قبولی در کنکور سراسری ایران برای ورود به کالج های آلمان اقدام کنند.کالج های مختلف برای رشته های مختلف پیشبینی شده که متقاضیان بسته به رشته ی مورد نظر خود به کالج مربوطه وارد می شوند. متقاضیان برای دریافت پذیرش کالج نیاز به دانش زبانی B1 یا  B2هستند و برای ورود به کالج  می بایست در آزمون تخصصی آن شرکت کنند. در پایان دوره کالج دانشجویان با قبولی در امتحانات آن امکان به ورود به دانشگاه و تحصیل در رشته ی مورد نظر خود را دارند.

دانشجویان دانشگاه های دولتی در ایران پس از گذراندن سه ترم نیاز به دوره کالج نداشته و می توانند مستقیما وارد دانشگاه شوند.

دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تنها با مدرک کارشناسی خود مجاز به ورود مستقیم به دانشگاه های آلمان هستند.

بعضی از دانشگاه های آلمان دانشجویان سال سوم دانشگاه آزاد را به شرط معدل بالا می پذیرند.

در بیشتر رشته ها شرط معدل و دانشگاه محل تحصیل از اهمیت بسیاری برخوردار است. سیستم نمره دهی کشور آلمان از ۱ تا ۵ است. ۱ نمره عالی و ۵ نمره خیلی ضعیف محسوب می شود.

در برخی رشته ها بخصوص رشته های مدیریتی از شما درخواست ۱ الی ۵ سال سابقه کار مرتبط دارند. اگر درخواست درج شده باشد که الزامی است، در غیر این صورت، تنها به عنوان یک نکته مثبت در رزومه شما محسوب شده و جزو عوامل ضروری نیست.

اگر در مقطع کارشناسی ارشد از شما درخواست ارائه  مقاله علمی کرده باشند در نتیجه مقاله علمی جز عوامل اصلی تاثیرگذار است، در غیر این صورت، این مطلب در گرفتن پذیرش شما موثر نیست.

داشتن یک رزومه پر بار از جمله گذراندن دوره های مرتبط با رشته، داشتن توصیه نامه های معتبر، انگیزه نامه خوب، پروژه های علمی، فعالیت های پژوهشی و اختیاری همه نکته هایی مثبت برای اخذ پذیرش شما در مقاطع بالاست.

 

اخذ پذیرش تحصیلی آلمان
مقطع کارشناسی / Bachelor

تحصیل در مقطع کارشناسی در کشور آلمان به زبان آلمانی صورت گرفته و هزینه آن بسیار جزیی است. دوره ی کارشناسی در آلمان بین ۳ تا ۴ سال می باشد. برای دانش آموختگان آلمانی, ورود به مقطع کارشناسی در دانشگاه‌های آلمان مستلزم داشتن مدرک Abitur است که در واقع مدرک پایانی دانش آموزانی ست که در آلمان تحصیلات متوسطه خود را به پایان رسانده‌اند و اجازه ی ورود به دانشگاه را به آنان می دهد. اما کسانی‌ که تحصیلات دبیرستانی‌ خود را در خارج از آلمان به اتمام رسانده‌اند یا به صورت مستقیم و یا از طریق کالج وارد دانشگاه می شوند.

 

مراحل ورود به مقطع کارشناسی در آلمان
• انتخاب دانشگاه‌ها و رشته‌های مورد نظر و مکاتبه با این دانشگاه ها
• جمع‌آوری مدارک تحصیلی و ریزنمرات مورد نیاز 
• ترجمه و تایید مدارک توسط دادگستری و وزارت امور خارجه ایران و سفارت آلمان در تهران و ارسال مدارک به دانشگاه یا یونی‌ اسیست
• دریافت پذیرش دانشگاه و اخذ وقت سفارت
• تسلیم مدارک و انگیزه نامه به سفارت آلمان در ایران و دریافت روادید ورود به آلمان
• ورود به آلمان و ثبت نام در دانشگاه و گرفتن بیمه درمانی و اسکان (خوابگاه یا خانه)
• ارایه ی موجودی بانک یا تمکن مالی و گرفتن کارت اقامت تحصیلی‌ از اداره اتباع خارجه

 

آلمان از اندک مفاصد تحصیلی است که تحصیلات عالی در آن با صرف هزینه ایی کم میسر می شود.
البته محبوبیت کشور آلمان برای ادامه تحصیل تنها این نبوده بلکه کیفیت بالای آموزش در آلمان، بازار مناسب کار و سلامت اجتماعی و تسهیلات دانشجویی نیز دلایل دیگری برای نتخاب کشور آلمان برای ادامه تحصیل است.

 

مقطع کارشناسی ارشد / Master
برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در کشور آلمان در بیشتر رشته ها شرط معدل و دانشگاه محل تحصیل از اهمیت بسیاری برخوردار است. دانشگاه‌ها و دانشکده‌های مختلف شرط معدل و همینطور شرط مفاد درسی‌ را نیز برای صدور پذیرش تحصیلی‌ اعمال می کنند. بر اساس رشته انتخابی و همینطور مفاد درسی‌ مقطع کارشناسی گذرانده شده، معمولاً ۹۰ تا ۱۲۰ واحد درسی‌ برای مقطع کارشناسی ارشد در نظر گرفته می شود. در هر ترم تحصیلی‌، معمولاً ۳۰ واحد درسی‌ گذرانده می شود. واحد‌های درسی‌ در آلمان مشابه با واحد‌های درسی‌ در ایران نیست. معمولاً ۳۰ واحد به پایان نامه اختصاص داده میشود که در ترم نهایی محقق می شود. دوره ی کارآموزی ۳ تا ۶ ماهه نیز در حین تحصیل می تواند به درک عملی‌ دروس یاد گرفته شده کمک کند. کارآموزی نیز معمولاً جزو واحد‌های درسی‌ محسوب می گردد و می تواند با دریافت حقوق همراه باشد.
در برخی رشته ها بخصوص رشته های مدیریتی از شما درخواست ۱ الی ۵ سال سابقه کار مرتبط دارند. اگر در ملزومات دانشگاه موردنظر درج شده باشد که الزامی است، در غیر این صورت تنها به عنوان یک نکته مثبت در رزومه شما محسوب شده و جزو عوامل ضروری نیست.
اگر در مقطع کارشناسی ارشد از شما درخواست ارائه مقاله علمی کرده باشند در نتیجه مقاله علمی جز عوامل اصلی تاثیرگذار است، در غیر این صورت، این مطلب در گرفتن پذیرش شما موثر نیست.
داشتن یک رزومه پر بار از جمله گذراندن دوره های مرتبط با رشته، داشتن توصیه نامه های معتبر، انگیزه نامه ی خوب، پروژه های علمی، فعالیت های پژوهشی و اختیاری همه نکته هایی مثبت برای اخذ پذیرش شما در مقاطع بالاست.
برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان به زبان آلمانی لزوم اثبات دانش زبانی  B2 یا C1 بسته به نوع رشته مشخص می گردد. البته امروزه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در بسیاری از رشته ها به زبان انگلیسی نیز امکان پذیر است. دانشجویان می بایست مدرک زبانی آیلتس 6.5 به بالا و یا تافل 550 به بالا (بسته به نوع رشته) را ارائه کنند.

 

شرایط دریافت پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد

• مدرک کارشناسی در رشته ی مورد نظر یا رشته های مرتبط از دانشگاهی مورد تایید اداره ی مطابقت تحصیلی آلمان 
• حداقل معدل تعیین شده توسط دانشگاه مقصد 
• تسلط به زبان تحصیل (انگلیسی یا آلمانی) 
• توانایی پرداخت مالی هزینه های تحصیل ( اغلب رایگان)

 

 

مدارک لازم برای اخذ پذیرش:
ترجمه مدرک دیپلم و ریز نمرات آن
ترجمه مدرک پیش دانشگاهی و ریز نمرات آن
ترجمه مدرک کارشناسی و ریز نمرات آن
ترجمه مدرک کارشناسی ارشد و ریز نمرات آن
کپی گذرنامه ی امضا شده
گواهینامه زبان آلمانی
گواهینامه زبان انگلیسی برای تحصیل به زبان انگلیسی
کارنامه و گواهی قبولی در کنکور سراسری

 

تحصیل در مقطع دکترا در آلمان

دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی آلمان همواره به دنبال جذب دانشجویان واجدشرایط در مقطع دکترا هستند. دکترای آلمان دارای اعتبار بالایی در سطح جهان است. دانشگاه ها و مؤسسات و نهادهای پژوهشی همواره پذیرای پژوهشگران از سراسر جهان هستند و امکانات ویژه ای را برای تحصیل در مقطع دکترا در آلمان فراهم می کنند. سالانه بیش از ۳۰۰۰۰ نفر در مقطع دکترا در آلمان فارغ التحصیل می‌شوند که (بیش از ۵۰۰۰ نفر از آن‌ها غیرآلمانی هستند) آماری که بالاتر از دیگر کشورهای اروپایی است.

درجه دکترا بالاترین مقطع دانشگاهی و بدین معناست که شخص تمام وقت خود را به صورت فشرده برای پروژه ای پژوهشی می‌گذارد که مدت زمان آن وابسته به فاکتورهای مختلف بین سه تا پنج سال زمان می برد.

 

برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا اتمام مقاطع  کارشناسی و کارشناسی ارشد با نمرات بالا، ارائه طرح پایان نامه Proposal شرط اولیه است. این دوره در کشور آلمان حدود 3 تا 4 سال بطول می انجامد و به زبان آلمانی و در برخی مراکز به انگلیسی نیز امکانپذیر است.
داشجویان متقاضی ادامه تحصیل دراین مقطع ابتدا باید با مکاتبه با یکی از اساتید دانشگاه های آلمان و جلب نظر وی برای پذیرفتن طرح پیشنهادی اقدام کنند. بدیهی ست کیفیت و نوع ارائه طرح پیشنهادی در جلب نطر استاد راهنما تاثیر گذار است. موسسه    DAAD  نیز می تواند در جهت یافتن استاد راهنمای مناسب به متقاضیان کمک کند.

 

دو مسیر برای رسیدن به دکترا

کسی که تصمیم به تحصیل در مقطع دکترا در آلمان دارد می‌تواند بسته به رشته، موضوع پژوهش، شرایط فردی و اجتماعی خود یکی از دو روش زیر را انتخاب می کند.

Individualpromotion / individual doctorate

در این روش دانشجویان به صورت مستقل اما زیر نظر استاد راهنما بر موضوع پژوهش خود کار می کنند. بدین شکل که دانشجو یک استاد راهنما را به عنوان مسئول و سرپرست برمی گزیند و پس از آن به صورت مستقل بر رساله ی دکترای خود کار می کند. اگرچه در این روش انعطاف و آزادی عمل وجود دارد اما مستلزم انضباط و مسئولیت پذیری بالایی است. اینکه چه مدت زمان نیاز است به تلاش دانشجو و قرارداد نوشته شده بستگی دارد. معمولاً بین سه تا پنج سال طول می کشد. در صورت گذرانده شدن مراحل دکترا در یک دانشگاه امکان همکاری همزمان با یک نهاد یا مؤسسه پژوهشی نیز وجود دارد. بیش از دو سوم دانشجویان دکترا در آلمان این مسیر را می گذرانند.

 

Strukturierte Promotionsprogramme / Structured doctoral programmes

در این روش دانشجویان همانند سیستم PhD کشورهای انگلیسی زبان تحت نظر یک تیم راهنما به پژوهش می پردازند.

ابتدا می بایست یکی از دو مسیر را برگزید.

 

چگونگی یافتن استاد راهنما

پس از آنکه دانشجو داوطلب استاد راهنما را انتخاب می‌کند می بایست طرح پیشنهادی (Proposal) خود را ارائه و درخواست پذیرش کند. در این مرحله باید بتوان استاد راهنما را توجیه کرد که دانشجو در چه رشته ای و در چه دانشگاهی و با چه میزان از موفقیت تحصیل کرده است. در این زمان است که استاد در صورت صلاحدید با ادامه کار موافقت می کند.

مهم بودن موضوع پایان نامه و حوزه ی تخصصی

موضوع پایان نامه و حوزه ی تخصصی که دانشجو قصد پژوهش و متخصص شدن در آن را دارد نیز مهم است. می بایست شرحی سنجیده درباره ی رساله ی دکترا ارائه گردد. پس از مشخص شدن استاد راهنما کمیسیون دکترا مرتبط با آن حوزه ی تخصصی نیز باید باید قبولی دانشجوی داوطلب را تائید کند. در برخی دانشگاه‌ها باید پذیرش دکترا بررسی و پیشنهاد گردد.

قابل ذکر است که این شرح سنجیده و مناسب از رساله دکترا برای اشتغال آتی احتمالی در دانشگاه (دانشیار، همکار پژوهشی...) به صورت پاره وقت و موقت نیز کاربرد دارد.

 

دریافت بورسیه و کمک هزینه ی تحصیلی

اکثر دانشجویان دکترا در آلمان به صورت پاره وقت و به عنوان همکار علمی کار می‌کنند که از این طریق با دریافت کمک هزینه و یا بورسیه حمایت می شوند.

در جامعه ی آلمان از دانشمندان جوان استقبال بالایی می‌شود و مؤسسات حامی از این وانشجویان با کمک هزینه وبورس حمایت می کنند. بسیاری از کمک‌ها به صورت پیشنهاد پژوهش است. در مواردی هم برای افراد جوانی که در جامعه، مدرسه، دانشگاه، سیاست ُکلیسا و یا محیط زیست فعال هستند نیز پیشنهادهایی وجود دارد. اغلب دوره های بورسیه تا سه سال بوده که در کنار حمایت های مالی امکان شرکت در همایش ها و کارگاه های آموزشی را فراهم می کنند.

 

ملزومات تحصیل در مقطع دکترا

• مقالات چاپ و تایید شده
• آماده بودن طرح پیشنهادی / پروپزال تخصصی و بروز
• کنفرانس های برگزار شده
• ثبت اختراع جهانی (در صورت داشتن)
• دوره های تخصصی مرتبط
• سوابق کار پژوهشی و مرتبط
•   گواهینامه زبان آلمانی که سطح آن سوی دانشگاه مشخص می گردد
 گواهینامه زبان انگلیسی برای تحصیل به زبان انگلیسی که سطح آن سوی دانشگاه مشخص می گردد

 

 

دیگر مدارک لازم برای اخذ پذیرش:
ترجمه مدرک دیپلم و ریز نمرات آن
ترجمه مدرک پیش دانشگاهی و ریز نمرات آن
ترجمه مدرک کارشناسی و ریز نمرات آن
ترجمه مدرک کارشناسی ارشد و ریز نمرات آن
کارنامه و گواهی قبولی در کنکور سراسری

کپی گذرنامه ی امضا شده


مراحل گرفتن پذیرش و تحصیل در دانشگاه‌های آلمان در یک نگاه:

آمادگی برای اقدام

انتخاب رشته، مقطع و دانشگاه مقصد

برنامه‌ریزی زمانی‌

جمع‌آوری مدارک

درخواست پذیرش

تنظیم، ترجمه، و تایید مدارک و کپی برابر اصل

ارسال مدارک و پیگیری
درخواست روادید

تعیین وقت سفارت

تنظیم مدارک درخواست روادید

تحویل مدارک و مصاحبه

پیگیری و دریافت روادید

ورود به آلمان

اِسکان

حساب بانکی‌

بیمه

ثبت نام

دریافت کارت اقامت دانشجویی

 

نظام آموزشی در آلمان

آلمان هدفی مناسب برای تحصیل در اروپا:

کشور آلمان برای ‌متقاضیان ادامه تحصیل در خارج از کشور جذابیت زیادی دارد. مناسب بودن هزینه های تحصیل، بورس های تحصیلی ویژه، این کشور را مقصدی جذاب برای متقاضیان تحصیل در خارج از کشور کرده است. تنوع رشته های تحصیلی در آلمان در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد بسیار زیاد بوده و اگر چه تحصیل در اکثر این رشته ها فقط به زبان آلمانی میسر است  امکان ادامه ی تحصیل در برخی از این دوره‌ها به زبان انگلیسی نیز محیا شده  تا تحصیل دانشجویان خارجی با سهولت بیشتری امکان پذیر شود. بدیهی است دوره‌های آموزش زبان آلمانی در کنار تحصیل به دانشجویان اجازه می دهد تا شرایط مناسب تری برای زندگی در کشور آلمان برای ایشان فراهم آید.
در دانشگاه های آلمان بیش از 12000 رشته تحصیلی در مقاطع مختلف ارائه می شود. بیش از 250000 علاقه مند به تحصیل از سراسر دنیا به کشور آلمان سفر می کنند که بیش از 12 درصد کل دانشجویان و محققان در آلمان است.

 

نظام آموزشی در آلمان:

در کشور آلمان تحصیلات پیش از دبستان از سن 3 سالگی آغاز شده  ( Kindergarten ) و آموزش رسمی در مقطع دبستان از سن 6 سالگی بوده و چهار سال بطول می انجامد ( Grundschule ). پس از این دوره دانش آموزان دوره جدید آموزشی 6 ساله ایی را با برنامه های آموزشی متنوع پیش رو دارند (Gymnasium و Realschule و Hauptschule) که در پایان هر دوره، دانش آموزان مدارک مرتبط را دریافت خواهند کرد.

تنهادانش آموزان گروه دوم در دبیرستان های Gymnasiale Oberstufe با گرایش های گوناگون پس از 13 سال، دیپلم عمومی دبیرستان    (Allgemeine hochschulreife) یا Abitur گرفته و می توانند برای ادامه تحصیل وارد دانشگاه  شوند.

تحصیلات دانشگاهی در آلمان در دانشگاه ها، مجتمع های آموزش عالی، دانشگاه های عالی آموزش هنر، مدارس عالی فنی، و غیره امکان پذیر است.

دانشجویان آلمانی برای ورود به سیستم تحصیلات عالی باید دیپلم دبیرستانی سیزده ساله (Abitur)  آلمان را دارا باشند.

دانشجویان خارجی متقاضی تحصیل در کشور آلمان که دوره دبیرستانی 12 ساله را گذرانده اند می توانند پس از  گذراندن آزمون تشخیص علمی (Feststellungsprüfung)  و در صورت نیاز پس از گذراندن دوره یک ساله Studienkolleg وارد دانشگاه شوند.

ادامه تحصیل در مدارس عالی فنی (Fachhochschule) برای دانش آموزان فارغ التحصیل در نظام آموزشی آلمان با داشتن گواهینامه پایان تحصیلات 12 ساله دیپلم (Fachhochschulreife)  میسر است.
تحصیلات دانشگاهی به دو دوره پایه و اصلی تقسیم می شود. دوره پایه (Diplom-Vorprüfung) حداقل 4 ترم طول می کشد و دوره اصلی حداقل 4 ترم برای مدارس عالی فنی و در دانشگاه ها حداقل 8 ترم است.

 

سطح علمی بالای دانشگاه های آلمان:

در کشور آلمان بیش از 370 مرکز آموزش عالی وجود دارد که ارائه کننده بالغ بر 13000 رشته تحصیلی بوده و تمامی این مراکز

مجهز، مدرن و به روز و همچنین مورد تایید وزارت علوم ایران می باشند.

در بسیار ی از دانشگاه های آلمان به خصوص در مقطع فوق لیسانس و دکترا دانشجویان می توانند به زبان انگلیسی تحصیل کنند.

این دانشجویان باید مدارک معتبر زبان انگلیسی مانند  IELTS یا TOEFLE را دارا بوده و در بسیار ی از دانشگاه ها ارائه مدارک زبان آلمانی در سطح مقدماتی نیز لازم است و دانشگاه یکی از شرایط ارائه پذیرش را دارا بودن مدارک مقدماتی زبان آلمانی می داند. شایان ذکر است که علاوه بر دانشگاه ها دانستن زبان آلمانی یکی از شرایط مهم برای اخذ روادید تحصیلی است.

 

شرایط کار دانشجویی در آلمان

در آلمان برای دانشجویان خارجی نیز امکان کارکردن هنگام تحصیل وجود دارد تا بتوانند کل یا بخشی از مخارج زندگی خود را فراهم کنند. مشاغلی همچون پیشخدمت، کمک یا دستیار استاد... اما قطعا محدودیات هایی نیز وجود دارد.

 

قوانین کار برای دانشجویان

دانشجویان اتحادیه اروپا، ایسلند، نروژ، لیختن اشتاین و سوئیس محدودیتی ندارند و در واقع از حقوق برابر در بازار کار همانند آلمانی ها برخوردارند. یعنی اگر بیش از بیست ساعت در هفته کار کنند،می بایست هماننددانشجویان آلمانی هزینه های مشخص بیمه را پرداخت کنند. برای دانشجویان دیگر کشورها قوانین زیر وجود دارد:

1.     دانشجویان خارجی اجازه دارند که 120روز و یا 240 نیمروز در سال کار کنند. آن ها اجازه ی داشتن کار مستقل و آزاد را ندارند.

2.     کسی که قصد کار کردن بیشتر را داشته باشد نیاز به اجازه ی اداره ی کار  و اداره ی اتباع خارجه را دارد. این بستگی به وضعیت بازار کار دارد و در مناطقی با میزان بیکاری کمتر بخت بیشتری وجود خواهد داشت.

در این میان کارهای کمک-پژوهشی wissenschaftliche Hilfskraft مستثنی هستند و می تواند از نظر زمانی بدون مرز انجام شود. اما باید به اداره ی اتباع خارجه اطلاع داده شود. و اگر کسی از ماهیت دقیق نوع کار خود اطلاع ندارد می بایست در هماهنگی با  اداره ی امور دانشگاهی خارجی Akademische Auslandsamt از آن مطلع شود.

 

قوانین برای متقاضیان کالج و کلاس های زبان

به صورت کلی افرادی که در کالج تحصیل می کنند و یا دوره ی زبان می گذرانند، تنهابا موافقت اداره ی کار اجازه ی کار کردن دارند.

نکته: آشنایی با قوانین کار برای دانشجویان خارجی امری ست مهم. کسی که از این قوانین تخطی کند از آلمان اخراج می شود. Akademische Auslandsamt می تواند دراین رابطه کمک بیشتری کند.

 

 جستجوی کار

در هر منطقه سازمان های امور دانشجویی که زیر نظر اداره ی کار هستند، برخی موقعیت های کاری را برای دانشجویان بررسی و سیستم های آنلاین کاریابی دانشجویی را هدایت می کنند.

که در وبسایت دانشگاه ها و یا به عنوان آگهی اینترنتی اعلام می شود. گاهی نیز بر روی تابلوی اعلانات دانشگاه و یا روزنامه های محلی و منطقه ای آگهی های کاری را می توان یافت.

برخی از دانشجویان کارهای کمک-پژوهشی wissenschaftliche Hilfskraft دارند که در زبان عامیانه Hiwi گفته می شود. برای مثال در کتابخانه به عنوان راهنما و یا مراقب کار می کنند. به استاد ها  در کار پژوهشی کمک می کنند.

از جمله کارهای خارج-دانشگاهی می توان به کار در کافه و رستوران، پرستار کودک، کار در نمایشگاه ها و پیک و حمل و نقل اشاره کرد.

برای مثال دانشجویان دبیری به کار برگزاری کلاس های جبرانی می پردازند و دانشجویان روزنامه نگاری برای روزنامه ها کار می کنند. بیشترین ارزش کاری زمانی ست که شغل با رشته ی دانشجو مرتبط باشد.

نکته: برای دانشجویان ممکن نیست که کل هزینه های زندگی را با کار جانبی تامین کنند. بندرت بتوان در آلمان مشاغلی را یافت که دانشجو بتواند با آن تحصیل خود را بدون کم و کاست دنبال کند. اغلب با کار در فواصل ترم و کمک خانواده و بورس زندگی خود را می گذرانند.

 

 درآمد

از سال  2015 یک حداقل دستمزد دریافتی تعیین شده است که در حال حاضر  8.84 یورو در ساعت است.

این که هر فرد چقدر درآمد داشته باشد بستگی به دانش و توانایی و زمینه ی کاری آن فرد و همینطور بازارکار محل اقامت او دارد. در شهرهایی همچون مونیخ و هامبورگ دستمزدها بالاتر است، اگرچه مخارج زندگی نیز بالاتر است. برای Hiwi  ها و کارهای تولیدی و صنعتی و نیروهای خدماتی شاغل در نمایشگاه ها میانگین دستمزد بالاتر است.

 

مالیات

دانشجویان می توانند با داشتن یک شغل پاره وقت و دستمزد 450یورویی مالیات نپردازند. کسی که ماهانه بیش از 450 یورو درآمد دارد باید کد مالیاتی داشته باشد و ماهانه بخش مشخصی از درآمدش کسر می گردد که دانشجویان در پایان سال در اظهارنامه ی مالیاتی خود آن را پرداخت خواهند کرد.

 

بیمه

کسانی که در آلمان استخدام هستند Sozialabgaben می پردازند که شامل هزینه ی بیمه ی درمانی، عمر، بازنشستگی و  بیمه ی بیکاری است. اگر کسی کمتر از دو ماه به صورت منقطع و یا 50 روز در طول سال کار کند عوارض فوق را نمی پردازد و مشمول بیمه ی بازنشستگی می شود. دانشجویان اغلب هزینه ی کمی را می پردازند، آن هم زمانی که بیش از 450 یورو درآمد دارند.

نکته: از جمله دلایل وضع قوانین یاد شده برای کار بالای 20ساعت در هفته می توان به افت درسی و تحصیل دانشجو ، پایین آمدن کیفیت بیمه ی درمانی و عمر ، بالا رفتن آمار بیکاری اشاره کرد.